Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mojrzesz73
Administrator
Dołączył: 21 Lut 2007
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 0:40, 24 Gru 2007 Temat postu: zagadki ciała fizycznego |
|
|
Ciało jest ciałem ale zawiera w sobie coś co łączy materialne ciało z ciałami wyższymi.
Tym czymś są gruczoły dokrewne które nazywam czakramami ciała fizycznego - jest ich 12 ale głównie znanych jest 7.
Spełniają role komunikacyjną pomiędzy materią a duchem.
Spełniają role ogromną w organiźmie bo kontrolują cały proces życia w materii i od nich zależy wiele choć nie wszystko.
Jeśli my wewnątrz czyjemy się szczęśliwi to też ciało fizyczne może się tak poczuć uwalniając do krwi pewne substancje aktywujące neurotransmitery.
Neuroprzekaźnik/receptor:
Serotonina
GABA Inhibitory zwrotnego wychwytu GABA
Receptory opioidowe
Dopamina
Monoaminooksydaza (MAO)
receptor NMDA
Noradrenalina
Receptory kannabinoidowe
Acetylocholina
Adenozyna
Receptory AMPA
Receptory melanokortyny
Każdy z neuroprzekaźników odpowiada jednej czakrze/gruczołowi dokrewnemu.
Organizm sam wytwarza potrzebne substancje w bezpiecznej ilości tak aby nie spowodować dyscharmonii pomiędzy nimi.
Człowiek nauczył się wytwarzać syntetycznie lub izolować z roślin niektóre z substancji które organizm wytwarza naturalnie co prowadzi do rozregulowania organizmu i uzależnienia od sporych dawek dostarczanych z zewnątrz.
Takimi substancjami są m in. nikotyna, kofeina, LSD, morfina, heroina, amfetamina, kokaina, ketamina i wiele innych.
Pewnie nie wszystkie jeszcze zostały odkryte a nad niektórymi jeszcze są prowadzone badania.
Człowiek rozwijający się duchowo ma nawet 3 krotnie więcej tych substancji w organiźmie niż inni pomimo że nie dostarczał ich z zewnątrz. Jest to naturalne i takie powinno pozostać - wszelka ingerencja z zewnątrz może doprowadzić do uszkodzenia mózgu i nie tylko.
Im większy poziom rozwoju człowieka tym większa aktywność neurotransmiterów i gruczołów dokrewnych i więcej substancji chemicznych psychoaktywnych w organiźmie ludzkim.
Jest to i powinien pozostać skutek uboczny rozwoju duchowego a nie cel główny.
Jest wielu którzy wolą iść na skróty zamiast rozwijać się naturalnie ale żaden jeszcze na tym nie wygrał bo organizm ludzki jest bardzo delikatnym urządzeniem i łatwo go zepsuć mimo że posiada mechanizm regeneracyjny.
Niektórzy żeby poczuć się szczęsliwi wolą sięgnąć po chemie ale jest możliwość aby organizm sam pobudził prace serotoniny - wystarczy skupić się na szczęsliwości a organizm zrobi reszte.
Ciało jest genialnym wehikułem samowystarczalnym, ale jest pewna substancja która zamula organizm bardzo mocno i nawet człowiek nie wie że ma ona tak destrukcyjne działanie na gruczoły dokrewne.
To cukier (sacharoza) w róznych postaciach, są jeszcze słodziki (syntetyczne substancje słodzące)
Nie wiesz jak wpływa na Twój organizm to przestań go jeść na 3 tygodnie a potem zjedz coś słodkiego.
Ja wiem bo sprawdziłem, unikałem produktów które miały nawet niewielkie jego ilości jak buraczki z chrzanem - wystarczyło że na etykiecie widniało słowo cukier i odpadało.
Biała mąka czy biała sól to pikuś w porównaniu do cukru.
Zamiast tego lepiej jeść owoce i zęby będą zdrowsze i krew mocniejsza odporna na choroby i lepsze samopoczucie.
I najważniejsze, zdrowe relacje z otoczeniem.
Czemu najbardziej agresywną nacją świata są amerykanie i europejczycy ?
Kiedyś myślałem że to jedzenie mięsa tak wpływa na ludzi ale to nie całkiem prawda.
Mięso i cukier tworzą mieszanke wybuchową choć głównym winowajcą jest cukier - substancja całkowinie nienaturalnie występująca w tak wysokim stężeniu w przyrodzie i dodatkowo jeszcze otrzymywana w chemiczny sposób.
Gdyby ludzie jedli to co naturalne świat wyglądałby innaczej.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Gość
Gość
|
Wysłany: Śro 14:29, 26 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Polecasz jakieś inne środki słodzące? Cukier trzcinowy? Stevia? Ksylitol? Miód?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mojrzesz73
Administrator
Dołączył: 21 Lut 2007
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 0:06, 27 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
A polecam
Miód, stewia, słód jęczmienny, cukier trzcinowy nie za bardzo ale ujdzie.
ksylitolu nie polecam, nie polecam czegoś co wyszło z fabryk farmaceutycznych.
Najlepszym cukrem jest cukier złożony czyli węglowodany zawarte w zbożach i warzywach i owocach.
Jesli coś można wytworzyć domowym sposobem tak jak to robiono setki lat temu to jest to dobre i zdrowe.
Produkcja masowa w fabrykach przy użyciu chemikaliów jest zła w samym źródle.
Nastawiona na zysk produkcja a nie na dobro konsumentów prowadzi do destrukcji społeczeństwa i do jego choroby - konsekwencją jest ciągły wzrost osób bardziej chorych niż zdrowych do których państwo musi dokładać. Kiedyś tak nie było, ludzie byli zdrowsi i odporniejsi.
Gdy będzie więcej chorych niż zdrowych system się załamie, a wtedy będą jaja jakich świat jeszcze nie widział
Zresztą ile procent społeczeństwa dzisiaj jest absolutnie zdrowa ?
Pomińmy aspekt zatrutego powietrza.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Nie 6:05, 13 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
mojrzesz73"
Cytat: | A polecam
Miód, stewia, słód jęczmienny, cukier trzcinowy nie za bardzo ale ujdzie. |
Pewnie nie wiesz, że na świecie jest GŁÓWNIE cukier trzcinowy.
Na dodatek GŁÓWNIE ten właśnie cukier jest na liście narkotyków uzależniających.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mojrzesz73
Administrator
Dołączył: 21 Lut 2007
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 19:04, 17 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
Coś Ci się pokiełbasiło.
Głównie na świecie mamy cukier buraczany i najlepiej kupować brązowy.
Cukier trzcinowy jak nazwa wskazuje jest produkowany z trzciny.
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Każdy cukier uzależnia bo jest słodki a tym samym daje przyjemne doznania.
Sprubuj oduczyć kogoś jedzenia cukru buraczanego rafinowanego (cukier kryształ)
Jest to równie trudne jak odwyk od innych substancji uzalezniających.
Również jedzenie mięsa uzależnia.
Z tego wniosek że jesteśmy wszyscy narkomanami
O jeszcze sex uzależnia bo jest przyjemny.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Nah
Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań
|
Wysłany: Pią 16:24, 18 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
Cytat: | O jeszcze sex uzależnia bo jest przyjemny. |
Seks jest zdrowy w przeciwienstwie do cukru.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Nah dnia Pią 16:34, 18 Sty 2008, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mojrzesz73
Administrator
Dołączył: 21 Lut 2007
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 17:39, 18 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
zdrowy o ile jest w tym miłość a nie tylko wyżycie seksualne.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Nah
Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań
|
Wysłany: Pią 17:49, 18 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
Zgadzam się całkowicie. Mogę spytać co się dzieje gdy jest to tylko "wyżycie się"?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mojrzesz73
Administrator
Dołączył: 21 Lut 2007
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 18:03, 18 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
sex z miłością powoduje aktywność czakramów i uwolnienie różnych substancji z gruczołów dokrewnych które mogą z ciałem zrobić cuda jakie bez tego nie potrafią zrobić najdroższe salony piękności.
sex jako wyżycie się może działać odwrotnie do powyższego.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Manuela
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy
|
Wysłany: Śro 0:37, 30 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
mojrzesz73 napisał: | A polecam
Najlepszym cukrem jest cukier złożony czyli węglowodany zawarte w zbożach i warzywach i owocach. |
ale przecież sacharoza tez jest cukrem złozonym rozpada się na glukozę i fruktozę
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mojrzesz73
Administrator
Dołączył: 21 Lut 2007
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 2:09, 30 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
jest czymś pośrednim pomiędzy złożonymi węglowodanami a prostymi.
Nie polecam jej jeść dziennie więcej niż 1 łyżeczke. Poza tym że brzmi jak choroba to jest otrzymywana przy sporym udziale chemii. Dużo lepszym rozwiązaniem jest cukier brązowy i glukoza.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Manuela
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy
|
Wysłany: Śro 11:38, 30 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
nie jest czyms posrednim tylko dokładnie węglowodanem złozonym (z fruktozy i glukozy) i występuje w naturze obok tych dwóch cukrów prostych.
Cytat: | Sacharoza (inaczej cukroza, O-β-D-Fruf-(2→1)-α-D-Glcp) - węglowodan, disacharyd (dawniej: dwusacharyd), złożony z fruktozy i glukozy, będący zasadniczym składnikiem cukru trzcinowego i cukru buraczanego. | wikipedia
jaki sens jest sugerowania się nazwami?
poza tym fruktoza, tlen, woda to tez chemia
ze wszystkim dobry jest umiar a jesli się czlowiek nastawia ze to chemia i zaszkodzi to na pewno zaszkodzi a i w końcu nawet powietrzem by trzeba przestac oddychac
ja osobiscie nie moglabym uzywac słodu jęczmiennego (alergia)
co do przewagi cukru brązowego nad białym - spotkałam się z informacją ze to jest cukier biały z dodatkiem melasy a nie cukier nieodbarwiany
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Manuela dnia Śro 11:41, 30 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mojrzesz73
Administrator
Dołączył: 21 Lut 2007
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 19:10, 30 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
Przeczytaj to dokładnie, ja tam widze że cukier złożony czyli wielocukier to skrobia a nie sacharoza która jest dwucukrem.
"u roślin transportową formą cukru jest sacharoza, a u zwierząt oraz ludzi glukoza"
Co do barwienia cukru melasą to chyba jakiś żart niedouczonego chemika bo jaki miałoby to sens - sama pomyśl lub poszukaj informacji o produkcji cukru.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez mojrzesz73 dnia Śro 19:12, 30 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Manuela
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy
|
Wysłany: Śro 20:20, 30 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
mojrzesz, nie kazdy cukier złozony to wielocukier.
cukry dzielą się na proste (monosacharydy jak np. glukoza czy fruktoza) i złozone: disacharydy (dwucukry) jak np. sacharoza oraz polisacharydy (wielocukry). złożone skladają się z dwoch lub wiecej czasteczek cukrow prostych. czyli sacharoza, ktora jest dwucukrem jest cukrem złozonym, bo sklada się z 2 cukrów prostych:)
co do cukru brązowego - bardzo proszę: Cytat: | Cukier brązowy : cukier, do którego dodaje się odrobinę melasy w celu uzyskania odpowiedniego smaku i zabarwienia. | [link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Manuela dnia Śro 20:34, 30 Sty 2008, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mojrzesz73
Administrator
Dołączył: 21 Lut 2007
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 22:14, 30 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
Dla mnie cukier złożony nie smakuje słodko i takim cukrem złożonym jest skrobia.
Jest to chleb, zboża, warzywa, strączkowe, te produkty zawierają cukier złożony.
Cukier jako dwucukier dla mnie nie jest ani wielocukrem ani cukrem złożonym.
Poczytaj sobie o produkcji cukru, może zajarzysz czemu tak odbiega mocno od naturalności. [link widoczny dla zalogowanych]
A nawet jeśli cukier biały jest łączony potem z melasą to jest to bardziej korzystne niż sam biały cukier bo brązowy zawiera mikro i makroelementy takie jak magnez i żelazo i inne.
To jest mniejsze zło z dwojga złych wariantów. Twój wybór.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Manuela
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy
|
Wysłany: Czw 1:15, 31 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
a widzisz - bo Ty sobie tak załozyles ze cukry zlozone to takie ktore nie są słodkie ale to tylko i wylącznie Twoje kryterium a chemia mowi co innego
zresztą i Ty sam sobie zaprzeczasz bo mowisz o sacharozie ze jest DWUcukrem ale jednoczesnie ze nei jest cukrem złozonym.. przeciez to nielogiczne:) jesli cos SKŁADA się z dwóch skladnikow to JEST złozone:)
ja czytalam o produkcji cukru na tej stronie, ktorą wyzej przytoczylam [link widoczny dla zalogowanych] jest tam tez o produkcji c.trzcinowego. generalnie caly proces jest nastawiony na wyodrębnienie krysztalkow cukru z buraka - czyli tego co naturalne. to ze surowiec jest traktowany roznymi związkami to jeszcze nie znaczy ze one zostają w cukrze - wchodzą w reakcje np. wiąząc zanieczyszczenia własnie po to by móc to oddzielic od cukru:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mojrzesz73
Administrator
Dołączył: 21 Lut 2007
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 22:31, 31 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
ok, jak wolisz, ja ide spać.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|